Кулинарске спознаје

АКАДЕМИЈА КУЛИНАРСТВА

Новитет у туристичкој понуди руралних средина. „Марковића авлија“ у засеоку Мала Маришта, села Горњи Мушић у Мионичкој општини реализује први програм АГРО – ТУРИСТИЧКЕ ПОНУДЕ у нас. Наиме, у овом  етно селу приводе се крају радови на адаптације јединствене учионице за самостално припремање зимнице. Током летњих викенда овде ће кулинарски ас, сарадник у настави угоститељске школе „Лука Спаосјевић“ из Љига, Нада Николић  заинтересованима на лицу места откривати тајне трајног чувања прехрамбених производа пастеризацијом. Куриозитет ове понуде су на два места лоцирани пунктови у енетеријеру -  популарна „кухињица“ и екстеријеру  „двориште – ложиште“.

Највећа предност ове нове врсте туристичке понуде је набавка здравих намирница на лицу места, у селу, по више него популарним ценама, чиме се трошкови боравка своде на минимум, ако се има у виду ралика у цени према градским пијацама. „Марковића авлија“ са својим смештајним капацитетима који задоваљавују потребе две породице по термину предвидела је и једнодневне програме за оне који прођу са успехом основну обуку. Оцена успеха овог програма биће стална и редовна за кухињским столовима задовољених туриста. 

  

БОСАНСКИ ЛОНАЦ

Иако је  изворно је реч о јелу босанских рудара, овај рецепт гостију нашег села постао омиљен у многим домаћинским кућама.  Комбинација је то меса и поврћа која се дуго и полагано кува, "тишти" на шпорету "Смедеревцу"..
За ово, изворно скромно, јело не постоји “прави рецепт” јер сви су прави. У лонац ће од меса сватко ставити оно што има и једе (јунетину, јагњетину, овчетину, свињетину) или га комбиновати, а поврће се бира  зависно о годишњем добу, уз незаобилазан купус. 
Минимум зачина, готово да се и не стављају, допушта да у том дугом полаганом кувању, све обиље поврћа које сте ставили, а у комбинацији с месом, отпусти своје сокове и ароме и да јелу укус.
Састојци
400 г свињетине,400-500 г јунетине, 2-3 главице лука,4-5 чешња белог лука, со, бибер, мања главица свежег купуса, 2-3 кромпира, 2-3 шаргарепе, мањи корен целера с листом, корен першуна с листом,, 1-2 свеже паприке (црвена, зелена, жута), један мањи патлиџан, мало бораније, мало пардајза из туршије, уље или маст, 500 мл белог вина, вода...

ПАПРИКАШ

Паприкаш је традиционално  јело у нашем селу, са месом и кромпиром.  Најбољи је када се кува у котлићу на отвореној, лаганој ватри, али се код нас углавном справља у земљаном лонцу.

Прво се на мало уља, испржи „на стакло“ ситно сецкани лук. Лук не треба штедети. Потом се дода месо (пилеће, свињско, овчије, телеће...само да га има) сецкано на коцкице. Стално се меша док не побели. Онда се налије водом док не огрезне. Током кувања додају се разни зачини (со, бибер, ловоров лист...). Паприка, алева, се додаје на крају.Када је јело скоро готово додаје се кајмак. Након што секајмак сједини са сафтом, сафт се прелива преко меса. Јело се, код нас, служи са куваном кромпиром.

У зависности од количине воде поред паприкаша који је чорбаст у селу Горњи Мушић се обично и запече, те тако има којо мање воде - соса.

 

ПАСУЉ (за 6 особа)

Пасуљ очистити, опрати и потопити га у хладну воду увече, пре кувања. Ујутру ставити да се кува, пустити да проври, па кувати око 15 минута па процедити прву воду. Пасуљ затим налити са топлом водом. Исецкати ситније 5 главица црног лука на ситније коцкице, па додати пасуљу, додати 4-5 ловорова листа и очистити и насећи 5 средњих шаргарепа, пе их додати пасуљу.Додати опрана сува ребра ( око 6-700 грама). Кувати сат и по до два сата на шпорети (на отвореној ватри око два и по сата) , у зависности од врсте пасуља. Током кувања   додајте  воде по потеби али, сваки пут наливајте топлом водом.  Током кувања, после првог сата, додајте и око 1/2 кг меснате сланине исечене на крупне коцке. Кад је пасуљ куван, направити запршку. Ставити у тигањ уље, загрејати па ставити 2 кашике брашна, пропржити, прохладити па додати млевену паприку, добро промешати па сипати у кувани пасуљ. Када сте запржили пасуљ, додати ситно исецкану и од семенки, очисћену паприку, пропасирани бели лук (слободно 1/2 главице)  и ситно насецкани, претходно опран, празилук. Додати зачин, бибер и прстохват нане ( која касније помаже код надимања), пробати и ако је потребно додати још зачина или соли. Кувати још 15 минута и оставити да се прироно охлади око 1/2 сата.

КУПУС НА ВЕЛИЈЕ

Земљану дубљу посуду (грне), намазати са машћу. Исечену сланину поређати по дно, а главицу купуса исећи на пола, па на четврт и још једном на осмине. 
Купус поређати преко сланине па на њега поређати од сваког меса по парче. Додати бели, црни и празилук, кашичицу алеве паприке, један лист лорбера, мало бибера у зрну и кашичицу масти. Тако редом све до врха,ред купуса па ред меса и лука и зачина с тим да купус буде завршни. 
Све то прелити вином и допунити водом, али да не прелије купус. Грне ставити на крај шпорета (Смедеревца), и кувати шсо дуже на лаганој ватри (најмање 8 сати). Пред крај, 15 минута, ставити велику супену кашику преврелог кајмака и промешати.
Овако спремљен купус је најбоље послужити у земљаним посудама уз стару добру проју или домаћу погачу, а уместо салате старији сир и кашику преврелог кајмака. 

Намирнице:  - Кисео купус    - Димљена сланина    - Свежа овчетина и јунетина    - Свињска димљена или свежа буткица  - Црни, прази и бели лук    - Алева паприка    - Лорбер и бибер   - Маст  - Преврео кајмак - Чаша белог вина